مواد شیمیایی پر کاربرد در جهان کدامند؟
امروزه هیچ صنعتی را نمیتوان پیدا کرد که در آن از مواد شیمیایی استفاده نشود. این مواد بهطور مستقیم یا غیرمستقیم در تولید محصولات شیمیایی، مواد غذایی، تولیدات کشاورزی، صنعت پزشکی و … استفاده میشوند و حتی در زندگی روزمره هم کاربرد زیادی دارند.
این مواد بهصورت ساده، پیچیده، طبیعی یا ساختهشده در آزمایشگاهها و با اهداف مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. در مطلب پیشرو قصد معرفی چند مورد از مواد پرکاربرد شیمیایی را داریم. موادی که در ادامه معرفی خواهیم کرد، نقش مهمی در صنایع ایفا میکنند.
آب (H₂O)
آب (H₂O) یکی از مهمترین و پرکاربردترین مواد شیمیایی روی کره زمین است که در تمام فرآیندهای زیستی، صنعتی و کشاورزی نقشی حیاتی ایفا میکند.
آب (H₂O) مایع حیات نیز محسوب میشود و در زندگی بشر هم نقشی اساسی دارد. آب (H₂O) بهعنوان حلال در بسیاری از واکنشهای شیمیایی، در تولید انرژی، خنککننده در نیروگاهها، سیستمهای سرمایشی، آبیاری کشاورزی و مصرف خانگی استفاده میشود.
علاوهبر موارد گفتهشده، این ماده در فرآیندهای تصفیه آب و فاضلاب نیز استفاده شده و در تولید مواد شیمیایی دیگر مانند اسیدها و بازها هم به کار میرود.
آمونیاک (NH₃)
آمونیاک از دیگر مواد پرکاربرد شیمیایی و یک ترکیب نیتروژنی است که در کشاورزی بهعنوان کود شیمیایی استفاده میشود.
از این ماده محصولات شیمیایی مختلفی تولید میکنند که از مهمترین آنها میتوان به تولید کودهای نیتراتی (مانند اوره) و آمونیوم نیترات اشاره کرد.
این ماده همچنین در صنعت سردسازی، در تولید مواد شوینده، پلاستیکها، داروها و در فرآیندهای شیمیایی مختلف نیز کاربرد دارد. آمونیاک در تولید مواد منفجره نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
سدیم هیدروکسید (NaOH)
سدیم هیدروکسید یا همان «کاستیک سودا» که در صنعت با نامهای دیگری مانند سود پرک یا سود سوزآور هم شناخته میشود، یک باز قوی است که در صنایع تولید مواد شوینده، ساخت صابون، تصفیه نفت، تولید کاغذ، تصفیه آب و همچنین در فرآیندهای شیمیایی مختلف کاربرد دارد. این ماده بهویژه در واکنشهای اکتسابی و در تولید محصولات و ترکیبات شیمیایی دیگر مانند سدیم کربنات و سدیم بیکربنات استفاده میشود.
اسید سولفوریک (H₂SO₄)
اسید سولفوریک یکی از پرمصرفترین مواد شیمیایی در صنایع مختلف است.
از این ماده در بیشتر شرکت های شیمیایی جهان استفاده میشود و کاربردهای متنوعی دارد. این اسید در تولید کودهای شیمیایی بهویژه فسفاتها، پالایش نفت، ساخت مواد شوینده، تصفیه آب و در تولید مواد دیگر مانند رنگها، پلاستیکها و داروها مورد استفاده قرار میگیرد.
اسید سولفوریک همچنین در فرآیندهای صنعتی برای تجزیه و فرآوری مواد معدنی بهکار میرود.
نیتروژن (N₂)
نیتروژن یک گاز بیاثر است که در بسیاری از فرآیندهای صنعتی و شیمیایی کاربرد دارد؛ بههمین دلیل، میتوان آن را در لیست مواد پرکاربرد شیمیایی قرار داد. این ماده بهعنوان یک گاز نگهدارنده در صنایع غذایی برای افزایش عمر مفید محصولات، تولید آمونیاک از طریق فرآیند هابر، در صنایع فلزی و شیمیایی و … استفاده میشود.
کلر (Cl₂)
کلر یک گاز قوی اکسیدکننده است که در صنایع مختلف ازجمله تولید پلاستیکهایی مانند PVC، تولید مواد ضدعفونیکننده، تصفیه آب، تولید داروها و مواد شیمیایی دیگر کاربرد دارد. این ماده بهدلیل خواص ضدعفونیکننده خود در تصفیه آب آشامیدنی و فاضلابها و همچنین در صنایع دارویی برای تولید انواع داروهای شیمیایی بسیار مهم است.
متان (CH₄)
متان یکی از گازهای طبیعی است که در صنایع انرژی، بهویژه در تولید برق و گرمایش خانگی، بهعنوان سوخت استفاده میشود. متان همچنین در صنایع شیمیایی بهعنوان یک ماده اولیه برای تولید مواد شیمیایی دیگر مانند متانول و آمونیاک و نیز در تولید پلاستیکها و سایر ترکیبات شیمیایی کاربرد دارد.
پلیاتیلن (C₂H₄)
پلیاتیلن یکی از پرکاربردترین پلاستیکهاست که در تولید بستهبندیها، لولهها، پوششها، وسایل خانگی و بسیاری دیگر از محصولات مصرفی استفاده میشود. پلیاتیلن بهدلیل خواص خاصی مانند استحکام، انعطافپذیری و مقاومت به آب و مواد شیمیایی در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارد.
هیدروژن (H₂)
هیدروژن در صنایع انرژی، بهویژه در سلولهای سوختی، بهعنوان یک منبع انرژی پاک شناخته شده است. این گاز در تولید آمونیاک، در صنایع پتروشیمی و تولید مواد شیمیایی دیگر، همچنین در فرآیندهای فلزی مانند هیدروژناسیون و بهعنوان یک عامل کاهنده در واکنشهای شیمیایی مختلف استفاده میشود.
اسید استیک (CH₃COOH)
اسید استیک یک اسید آلی است که در صنایع غذایی بهویژه در تولید سرکه، در ساخت مواد شیمیایی دیگر مانند استاتها و پلاستیکها و در تولید برخی داروها کاربرد دارد. این ماده همچنین در فرآیندهای صنعتی مانند ساخت پلیاتیلن ترفتالات (PET) و در تولید رنگها و پوششها بهکار میرود.
گلیسیرین (C₃H₈O₃)
گلیسیرین در تولید محصولات بهداشتی مانند کرمها، لوسیونها، صابونها و نیز در صنایع دارویی بهعنوان نرمکننده، مرطوبکننده و روانکننده استفاده میشود. این ترکیب همچنین در صنایع غذایی برای حفظ رطوبت و بهعنوان ماده نگهدارنده کاربرد دارد.
مارکو کمیکالز بزرگترین شرکت شیمیایی در تهران و قم
دیاکسید کربن (CO₂)
دیاکسید کربن در صنایع مختلف ازجمله تولید نوشیدنیهای گازدار، در کشاورزی برای افزایش رشد گیاهان، در فرآیندهای شیمیایی بهعنوان ماده اولیه و در تولید سوختهای مصنوعی و مواد شیمیایی دیگر استفاده میشود. این گاز همچنین در صنعت پزشکی بهعنوان گاز بیهوشی و برای نگهداری نمونههای بیولوژیکی کاربرد دارد.
پراکسید هیدروژن (H₂O₂)
پراکسید هیدروژن یک ماده ضدعفونیکننده و سفیدکننده است که در صنایع پزشکی، نظافتی و دارویی برای ضدعفونی کردن زخمها، سطوح و همچنین در فرآیندهای صنعتی برای سفید کردن مواد و تصفیه آب بهکار میرود.
سدیم متوکسید (CH3NaO)
متوکسید سدیم که با نام سدیم متیلات هم شناخته میشود، از دیگر مواد پرکاربرد شیمیایی است. این ماده که به شکل پودری سفیدرنگ یافت میشود، واکنشپذیری شدیدی نسبتبه آب دارد و طی این واکنش، سیدم هیدروکسید و متانول تولید میکند. سدیم متوکسید یک ترکیب شیمیایی بیثبات است که در اتانول و متانول حل شده و در معرض هوا تجزیه میشود. این ماده در صنعت داروسازی برای ساخت ویتامینهایی مانند A1، بهعنوان کاتالیزور خوراکی و در صنایعی مانند کشاورزی و مواد غذایی استفاده میشود.
نتیجهگیری
مواد شیمیایی مختلف که در این مطلب به معرفی چند مورد از آنها پرداختیم، بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم در زندگی ما تاثیر دارند.
شرکت های شیمیایی جهان با استفاده از این مواد، انواع محصولات شیمیایی، پزشکی، خوراکی و … را تولید کرده و برای مصرف در اختیار مردم قرار میدهند.
شرکت شیمیایی مارکو، یکی از شرکتهای تولید محصولات شیمیایی در ایران است که بهطور تخصصی در زمینه تولید موادی مانند متوکسید سدیم، سود پرک و … فعالیت دارد. درصورتیکه این مواد، ماده اولیه صنعت شما هستند، میتوانید از طریق ارتباط با کارشناسان شرکت برای خرید آنها اقدام کنید.